Shiatsu

Zen Shiatsu

Vóór de eerste  behandeling vindt een intakegesprek plaats. De soort klacht(en), de ontstaanswijze ervan, en informatie over bijvoorbeeld werk, gezin, gezondheid en slaap is van belang om de juiste behandeling aan te kunnen bieden.

Shiatsu is een holistische therapie. Dit betekent dat het gericht is op de samenhang tussen wie iemand is, hoe iemand zich voelt, de leefomgeving, en het functioneren.

De zen shiatsu behandeling is letterlijk een behandeling van top tot teen. Het hele lichaam, handen, voeten, hoofd en nek worden behandeld. Je ligt in soepele kleding op een dunne stevige matras. Er wordt druk met handen, duimen, ellebogen en soms knieën of voeten gegeven op de meridianen (energiebanen) om de ki (energie) te laten stromen. Ook worden er strekkingen en rotaties gedaan, om het lichaam soepeler te maken. De afzonderlijke handelingen vloeien in elkaar over zodat ze één geheel vormen en daardoor zeer ontspannend werken.

Bij een shiatsu ryoho behandeling wordt op de blote huid gewerkt. Je ligt op een massagetafel (of zit op een massagestoel). Deze vorm van shiatsu is vaak meer gericht op het gebied waar de klacht zit. Bijvoorbeeld bij schouderklachten wordt vooral het schoudergebied behandeld. De nadruk ligt op de afzonderlijke drukpunten en niet op de meridianen zoals bij zen shiatsu.

Een behandeling duurt ongeveer een uur.

Na een behandeling voel je je heerlijk ontspannen. Het lichaam is in een staat van rust en herstel gebracht en wordt uitgenodigd om nu zelf aan de slag te gaan om de balans te herstellen.

Shiatsu verbetert de gezondheidstoestand als geheel door spanning te verminderen, het zenuwstelsel tot rust te brengen en de bloedsomloop en het immuunsysteem te stimuleren.